Romanii din SUA ii cer lui VP Biden sa-l sprijine pe Pres. Iohannis in consolidarea statului de drept in Romania

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
09/26/2015

 

Doriti sa sustineti o justitie independenta in Romania? Semnati aceasta scrisoare si/sau dati-i share pe Facebook in semn de sprijin. Cu cat numarul de semnaturi/share este mai mare, cu atat semnalul pentru vicepresedintele Joe Biden va fi mai puternic!

Lideri de organizatii ale romanilor din Statele Unite, preoti, administratori de grupuri pe Facebook, reprezentanti ai presei de limba romana, precum si alti romani-americani i-au adresat, pe data de 26 septembrie, o scrisoare Vicepresedintelui american Joe Biden, in care i-au solicitat sa abordeze in discutia cu Presedintele Klaus Iohannis modul in care Statele Unite pot ajuta concret la intarirea statului de drept in Romania, cu precadere la protejarea independentei justitiei, transperanta guvernarii si sustinerea libertatii presei.

Parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite functioneaza deja foarte bine la nivel militar, iar semnatarii scrisorii i-au multumit vicepresedintelui Biden pentru faptul ca Statele Unite au instalat scutul antiracheta in Romania si si-au marit prezenta militara in zona.

"Un domeniu in care mai trebuie facute progrese in acest parteneriat strategic este intarirea statului de drept", se arata in scrisoarea catre Joe Biden.

Vicepresedintele Biden si Presedintele Iohannis au fost deja de acord, in discutia pe care au avut-o dupa alegerile prezidentiale de anul trecut, “ca statul de drept are o importanta cruciala atat pentru dezvoltarea economica cat si pentru securitatea nationala”.

"O democratie functionala, cu un stat de drept consolidat, necesita o justitie puternica care sa actioneze independent de orice presiune din exterior, indiferent ca ar veni de la politicieni, oameni de afaceri sau servicii secrete. Legea trebuie aplicata respectand demnitatea umana si urmand regulile si procedurile in toate situatiile”, i-au spus romanii-americani vicepresedintelui Biden.

“Nu in ultimul rand, procesul judiciar necesita transparenta si responsabilitate, deoarece nici procurorii sau judecatorii nu sunt deasupra legii. Lupta pentru consolidarea statului de drept nu se termina niciodata, necesitand o monitorizare continua, cetateni angajati si o presa libera”, au continuat acestia.

"Acolo unde se intrunesc aceste conditii tarile sunt in siguranta, cetatenii prospera, iar economiile se dezvolta", se spune in scrisoare.

"Din moment ce statul de drept este o componenta a parteneriatului strategic, va rugam sa abordati in discutia cu presedintele Iohannis pasi concreti pe care Statele Unite ii pot face pentru a sprijini procesul de a asigura si proteja independenta sistemului judiciar, o guvernare transparenta si o presa libera in Romania", i-au cerut romanii-americani lui Joe Biden.

Romanii-americani au profitat de aceasta ocazie pentru a felicita Casa Alba pentru desemnarea lui Hans Klemm ca ambasador al Statelor Unite in Romania. "Acesta deja face o treaba extraordinara, iar expertiza sa in domeniul statului de drept va fi de o importanta valoare in sustinerea consolidarii democratiei in Romania."

In incheiere, semnatarii scrisorii si-au reafirmat deschiderea de a colabora si mai intens cu autoritatile americane in construirea unei relatii si mai puternice intre Romania si Statele Unite, "care va contribui la prosperitatea si securitatea ambelor natiuni".

"Democratiile puternice depind de institutii puternice si independente, iar in contextul situatiei de instabilitate regionala Romania are nevoie de astfel de institutii mai mult decat oricand. Un stat de drept puternic, cu o justitie independenta si solida, este conditia fundamentala pentru a oferi securitate cetatenilor si, totodata, garantul respectarii drepturilor fundamentale ale omului. O astfel de societate creaza prosperitate si oportunitati egale, unde fiecare persoana isi poate urma visul si infaptui propriul destin", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, organizatia care a initiat aceasta scrisoare.

"Vizita Presedintelui Iohannis a fost pentru noi prilejul de a reafirma angajamentul comunitatii romano-americane in a sprijini intarirea relatiei dintre Statele Unite si Romania si ajuta la consolidarea statului de drept in Romania, un proces continuu care necesita implicarea tuturor cetatenilor atat din Romania cat si din diaspora", a concluzionat Terhes.

Ii invitam pe cei care doresc o justitie independenta in Romania sa sustina aceasta scrisoare cu o semnatura electronica si sa-i invite si pe altii sa o sustina sau sa-i dea share pe Facebook. Cu cat numarul de semnaturi este mai mare, cu atat semnalul pentru vicepresedintele Joe Biden va fi mai puternic.
In cazul in care reprezentati o organizatie si doriti sa cosemnati aceasta scrisoare, va rugam sa ne scrieti pe adresa info@coalitiaromanilor.org.

 

26 September 2015

The Honorable Joseph R. Biden, Jr.
Vice President
1600 Pennsylvania Ave., NW
Washington, DC 20500

Dear Vice President Biden,

We would like to thank you on behalf of the Romanian-American community for meeting with the new Romanian President Klaus Iohannis during his first official visit to the United States, since he was elected in November of 2014.

Our community is a bridge between Romania and the United States and we are reaffirming our commitment to help strengthening the relationship between the two partner and ally countries.

The two countries are already undergoing a very strong partnership at the military level and we thank the American administration for placing the U.S. missile defense system in Romania and for increasing the number of U.S. troops there.

One area of this strategic partnership that still has room for improvement in Romania is the rule of law. As you and President Iohannis discussed after his election, the rule of law is of critical importance for both the economic growth and the national security.

A healthy rule of law democracy requires a strong judiciary that acts independently of any influence from outside, regardless if it is from politicians, businessmen or intelligence agencies. The enforcement of the law must be done respecting human dignity and the due process in all the cases.

Nonetheless, the judicial process requires transparency as well as accountability, because even the prosecutors and the judges are not above the law. The struggle to ensure a genuine state of rule of law is never ending, and requires constant vigilance, an engaged citizenry and free media.

Where these conditions exist, countries are secure, citizens thrive and economies flourish.

Since the rule of law is a key component of the strategic partnership, please discuss with President Iohannis concrete steps on how the United States can support the process to ensure and safeguard the independence of the judiciary, transparent governance and a free media in Romania.

We take this opportunity to congratulate the White House for nominating Hans Klemm as the new US Ambassador to Romania. He is already doing an outstanding job and his expertise in the rule of law will be a great asset to help solidification the democracy in Romania.

We are looking forward to working closer with the American administration in building a stronger relationship between Romania and the United States that will help both of our nations prosper and stay safe.

Respectfully,

Organizations
Chris Terhes – Romanian Community Coalition
Marian Petruta – North Americam Romanian Press Association
Gina Dobbs – Romanian Greek-Catholic Association
Neculai Popa – Romanian-American Council
Ady Simion – President, “Romani in Los Angeles”
Simona Botezan – "Miorita USA" Cultural Association, Sacramento, California
Marius Marin – President, Romanian Cultural Center Oregon SUA

Mass Media
Viorel Nicula – Director “Miorita” USA Newspaper, Sacramento, California
Dwight Luchian – Patton – Director Clipa Magazine, Anaheim, California
Vera Luchian – Patton – Editor Clipa Magazine
Lucian Oprea – Publisher, Gandacul de Colorado Newspaper
Ioan Ciorba – Director, Romanian Times Newspaper, Portland, OR
Mircea Visan – Radio Ro Michigan
Ioan Ciorba – Director Romanian Times Newspaper, Portland, Oregon
Grigore Culian – Director New York Magazin, New York
Raul Dudnic – Romanii TV Canada
Strajeri Stefan – Curentul International
Marius Marin – Director, "Mesagerul Romanesc" Portland Oregon
Dan Boanta – American Romanian News Agency

Groups on Facebook and websites
Adrian Bogdan – Grup "Romani in USA – East Coast"
Daniel Suciu – Grup "Comunitatea romanilor din Los Angeles"
Marius Grunstain – Grup "Romani in California"
Ciprian Caprar – Romani la Los Angeles

Religious leaders
Fr. Calin Tamiian – "St. John the Evangelist" Mission, Oxnard, California
Fr. Dr. Petru Stinea – Greek-Catholic community, Cleveland, Ohio
Fr. Radu Titotean – Greek-Catholic community, New York
Fr. Gabriel Didita – Newburgh, Indiana
Fr. Michael Kirila – Mesa, Arizona
Fr. Cristian Laslo – "Sf. Maria" Greek-Catholic Church, Deaborn, Michigan

Others from US
Prof. Univ. Muscutariu, Ioan – Cleveland, Ohio
Dr. Cristina Barba – Tustin, California
George Mioc - businessman, Texas

Others from Romania
Claudia Postelnicescu - attorney
Alexandru Gabor - political analyst
 

Semnaturi de sprijin:
NumeLocatieComentariu
213.Vasilache AdrianGalati
212.Moise CarmenPloiesti
211.Nicholas JordanPalm Coast, Fl 32164
210.chirca ionbucuresti
209.Ciubotaru MihaiBrasovprincipiul "ochi pentru ochi"! (exemplu: cine violeaza trebuie castrat)
208.alexandru JurjaCluj Napoca
207.Dan NovacoviciPrinceton
206.Ovidiu IorgovanGlendale, Queens
205.ardeleantimisoarano comment
204.Dorel StaneaFagarasSustinerea statului de drept trebuie asigurata de institutii si de toti cetatenii normali.... intr-o democratie normala. Pana la parasirea zonei "democratiei originale" putem sa acceptam "putin sprijin"!... ;)
203.Preda NicolaePloiesti
202.iakab LeventeSarata
201.Ganea VasileGalatisa sustina reintroducerea pedepsei capitale
200.otvos madalinabudapesta
199.Paraschiv MonicaBraila
198.terezia treitlicluj napoca
197.Dima ValericaGala?i
196.teodorhunedoarapentru o Romanie mai curata
195.Ionescu MarcelAradD-zeu sa ne ajute!
194.emeric dioszegioradea
193.Szekely Sandor Arturzalau
192.09/15/2015New York,USA
191.TeoColibita
190.AROMANESEI RADUTimisoaraConsider ca respectarea legii, in litera si spititul ei, este "cheia de bolta" a democratiei.
189.Marginean CorinaSibiu
188.Moldovan IonutCluj-Napoca
187.Boghiu GheorgheBucuresti
186.eugen boruzwestlake ohioSalvati Romania , fara justitie independenta tara va fi ingropata de mafiotii din PSD !
185.Alex-Cristian BalicaBucuresti
184.Samy PopaTX. Houston ori Sibiu- RomaniaSper ca cu ajutorul Statelor Unite ale Americi si al lui Dumnezeu sa scapam de Statul Roman de tip Mafiot. Doamne Ajuta.
183.dan pauncosta mesa california
182.Daniel SuciuLos Angeles
181.lospa larissabacau
180.DALVA CORNELRosiorii de vede teleormanpentru o justitie limpede nu hoti de astazi
179.TIUIAN MAGDALENANyiregyháza
178.ioana ciupecalifornia
177.Fetan MioaraTalmaciu
176.Andrei JenicaDrobeta Turnu Severin
175.Lazin Stela Carei
174.Lavinia AndreiBucuresti
173.popovici eleonoraHunedoaraDoresc o justitie independenta,corecta si sa-si faca treaba indiferent pe cine judeca.
172.Ibolya VighOradea
171.Petretimisoara
170.Bazso Dombi MagdaVlaha jud Cluj
169.Vasile BouleanuSkokie Ill 60076Documentul putea sa contina si cateva cazuri de incalcare a libertatii presei dar (!) si cazuri de coruptie in randul presei care sevinde prin asanumitele sponsorizari intereselor unor entitati fie politice fie comerciale.
168.Dorel StrugariuBucuresti
167.Hutanu ConstantinPascani
166.mariusTargul muresDin pacate singura speranta a Romanilor nu ,ramane decat Bunul Dumnezeu .In cei 25 de ani de democratie , cei care au jurat pe Biblie sau dovedit a fii niste Mincinosi ,si lasi .Trist !
165.Balcanu DorelBucuresti
164.Luca SorinValea Sangeorgiului
NumeLocatieComentariu
163.Ignat MarilenaCluj - Napoca
162.Andrei Cosmin AmariteiNew Jersey
161.Huszar OlgaoradeaSus?in combaterea corup?iei pe toate nivelele si neamestecul politicului în justi?ie
160.Marcela ?i?tacBra?ov
159.Martinas AndreiTamaseni-jud Neamt
158.popescuBrasov
157.anghel mihaibucuresti
156.Marian FloreaPantelimon
155.Stanescu Georgehateg
154.Borza AlexandruResita
153.NEAMTU DOINITABucuresti
152.nastase linicabucurestiAm avut un proces cu un fost securist pe care l-am pierdut.Eu l-am dat in jdecata pt. un antecontract de vanzare a unui teren cu acte prin notariat ,iar el cu hotii prin justitie a castigat.Ce ziceti este dreptate?
151.Petrica BratanTimisoara Semnez Petitia cu mult respect ! .
150.AlinaCraiovaO Romanie mai buna pentru romanii de pretutindeni.
149.velovan mariamoldova-noua
148.Stefan RADOVEANUCH / GENEVED`accord !
147.Constantin NegriciRamnicu Valcea
146.Johann WalentaBerlin-Deutschland
145.Hosu CalinBreb
144.Fundatia Nationala pentru Romanii de PretutindeniBucurestiVa rugam sa ne adaugati la lista de semnaturi!
143.Cioban MarinelCluj-NapocaO tara fara justitie nu poate fi numita tara !
142.Dupta PetruSannicolau Mare
141.Veronica PiciorusiBucurestiBravo, diasporeni!
140.H Iuonas New York
139.Costin Dan PlesoianuPeoriaAs long as Romania will continue to be led by the remnants of the Securitate and Communist Party forces, it will continue to be a bandit state, especially for its own population.
138.Nelu MunteanWhittier Ca.
137.viziru, mihailKarlsruhe Germany
136.SILVIA CONDRUCBAIA MARE
135.Schubert MagdalenaBucuresti
134.Circiu DanyBucuresti
133.Arsene TiberiuSighisoaraSa vedem daca macar asa se rezolva ceva .
132.Fedorca CorneliaNegresti Oas
131.Mitrofan Leti?iaMiercurea Ciuc...?i eu spun la fel. Doresc o justi?ie independenta care sa func?ioneze ?i sa respecte principiile de drept. Sa nu mai fie partinitoare ?i sa nu mai judece selectiv. Bineîn?eles averile furate sa fie confiscate, valorificate ?i banii ob?inu?i sa revina la bugetul ?arii. Dar nu pot sa nu spun ca toate acestea se vor putea înfaptui numai daca cea mai mare nedreptate facuta poporului român va fi îndreptata. ?i anume România se revina la statutul de REGAT iar REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI sa revina pe tronul ?arii de unde a fost ?antajat sa abdice. Trebuie sa revenim la moralitatea care a avut-o poporul român sub îndrumarea în?eleapta a REGELUI, care este Unsul Lui Dumnezeu pe pamânt. Nu degeaba deviza Casei Regale a României este NIMIC FARA DUMNEZEU!.. Traiasca Regele!
130.Marinescu LuminitaBucuresti
129.Carstea Cristian-GeorgeBucuresti
128.CUTUS RUXANDRACluj-Napoca
127.poagalati Sustin aceste obiective cu amendamentul sa scapam si de hotii din toate partidele ,pedepse maxime si confiscarea averilor dobandite ilicit si redate poporului de unde au furat !
126.Danila CatalinRomaniaGj & Gl
125.catalinBod
124.Cotojman Ion Simnicu de SusAstept de peste 35 de ani sa fie dreptate si democratie adevarata in tara mea .Nici nu stiu daca sa mai sper ca va fi vreodata .
123.Caius Mihai SUVETIBucurestiFara
122.Radulescu Nicu?orPite?tiEste esen?iala independen?a sistemului juridic, libertatea presei ?i transparen?a actului de guvernare pentru evolu?ia unei societa?i democratice.
121.Gina Dobbs Irvine
120.ion FIR RadusBuzaudle presedinte, te iubim. Pe ei,s-a starpim coruptia.
119. Ioan BeleAlba Iulia
118.Catalin OtelariuResita
117.mariaCluj-Napoca
116.Alexandrescu DanielaBUCURESTI
115.BUCHHOLTZERRomao justitie corecta si confiscarea averilor celor care in 26 de ani le-au facut fraudulos,, si au nenorocit tara
114.Duda MarcelCluj-Napoca
NumeLocatieComentariu
113.nichiforholbavjos
112.Bodea FloricaSimleu Silvaniei, Salaj, Romania
111.Bodea NicolaeSimleu Silvaniei, Salaj, RomaniaDorim o justitie corecta intr-o tara puternica!
110.Mila AnutaSibiu
109.Adrian LeuYonkers, NY
108.BUZGAR IOANClujcorect.
107.Ciurea Ion Cimpulung MuscelSustin statul de drept si instituirea unei democratii autentice precum cea americana introducerea principiului meritocratiei in viata economica si sociala.
106.segarceanucraiovaO
105.Dan T.Montreal,Qc
104.ciobanu mariancumpana-constanta
103.Iolanda CarausuMontreal, CanadaDe 75 de ani romanii sufera in continuu.Sper ca de acum aceasta suferinta sa inceteze si Romania sa fie printre tarile prospere si demne in lume. Sunt total de acord cu scrisoarea.
102.moldovan corneltotoie necesar.
101.Dr Stefan CucuUnited Kingdom
100.PascuLesnic
99.PaulRoman
98.Pop Maria Mures
97.elekes mariaROMANIAsa fie deschis fata de ROMANI .... sa ne aduca la cunostinta pasii facuti si intentiile dansului,sa iasa din carapacea in care s-a inchis!!!!!!
96.Timofie NeluTimisoara
95.BogdanToronto
94.Carmen DejeuBuford, GA
93.Paul DejeuBuford, GA
92.Claudiu ANUSCA BrailaDa pentru o Românie mai buna!
91.Popa Maria LilianaBlaj
90.PaulBaia MareSustin statul de drept
89.Verginia CurtuiusBucure?ti
88.Ro?u Estera MariaTimi?oaraPresedintele Romaniei sa dovedeasca faptul ca este PRESEDINTELE TUTUROR ROMANILOR si sa se lepede de partidele politice...
87.George MiocDallas, Texas
86.Voinea AlinaCraiovaDa .....AJUNGE!!!
85.Ioan Radu Pintia427103 StrambaHai sa ne imlicam cu totii !
84.Popescu Henrieta LuizaBumbe?ti - JiuMai este mult de lucru! Foarte mul?i magistra?i sunt incorec?i ?i servili !
83.Igrisan MirceaPecicaFiat justitia, pereat mundus...!
82.Elena AmzaBucuresti
81.Ionel DumitrescuBucuresti
80.Toc Mirela-AdrianaTimisoara
79.Gheorghe Dontu London
78.Chitu DorelModeluJustitia este ultima bariera pe care mafiotii o vor distrusa pt a subjuga ce a mai ramas din tara asta..tot ei au praduit-o..Atunci trebuie sa o sustinem..din pacate societatea civila romaneasca este dezintegrata,divizata..aproape inexistenta.
77.Macra IoanCampia Turzii
76.SorinARAD
75.nicusorstei
74.DARIDA IOANBAIA MAREDORESC SI SUSTIN O JUSTITIE INDEPENDENTA IN ROMANIA. DOAMNE AJUTA !!!
73.Roger martinDenverAjunge !!!!!
72.Fazakas AnnemarieSibiu
71.zete ioanbaia mare
70.Cristina Lelia LipovanBaia Mare
69.Manea IonelaBucuresti
68.Florica RomanOradea
67.Mihut GheorgheRomania
66.Tanasa DumitruBucurestiNU SUSTIN ACEASTA INITIATIVA I D I O A T A OENTRU CA NU SUNTEM COLONIE !!!
65.Ion TurturicaBucurestiAr fi bine ca presedintele Romaniei sa dovedeasca faptul ca este PRESEDINTELE TUTUROR ROMANILOR si sa se lepede de partidele politice... este mai presus de ele si nu trebuie sa se amestece i treburile acestora... EU PENTRU ASTA L-AM VOTAT IN 2014!!
64.Stanescu IonRO
NumeLocatieComentariu
63.gramabacau
62.Lucian CaldararuTimisoara, Romania
61.Crina DobreBucuresti
60.AlexValea Jiului
59.Calin LazaroiuBucuresti
58.panaite mariatecuci
57.Otilia NutuBucuresti
56.Emilia RotaruCalarasi
55.Popescu GheorgheBucurestiUn stat de drept(real, nu simulat) garanteaza dezvoltarea normala a societatii, în beneficiul tuturor membrilor si blocheaza în mare masura furturile gruparilor organizate de tip mafiot
54.popescu despinabucuresti
53.Florea Maria MagdalenaIa?i
52.Bucur PetruMiercurea - Ciuc
51.Nitu MonicaRomania
50.Nelu A.Los AngelesTotal de acord cu scrisoarea. Felicitari initiatorilor!
49.Leahu ElenaIasi
48.Iordache SanzianaRomania
47.marinelaBucuresti
46.LauraBucuresti
45.Dr. Luminita DragulescuRichmond, VaI support the independence of the judiciary branch, a transparent and fair governance, and the freedom of press in Romania.
44.DANA Bucuresti
43.Ioneta VladBUCURE?TISus?in scrisoarea!
42.VeraCanada
41.Nitu Monica GabrielaGiurgiu RomaniaSustin statul de drept din Romania
40.Dan BoisteanuBucuresti
39.Romanian American CouncilLos AngelesDe accord.N.P
38.Bujor MarianaNorvegia
37.Ionela Gafitanu Bucuresti
36.harnagea gheorghe liviugalatisustin!
35.Strafalogea SerbanCampulung Muscel, RomaniaSustin!!!!
34.Mircea BuzasSatu Mare
33.Silvia CostineanBucuresti
32.Amalia RIrvine, CA
31.Coriu Letitia VeronicaRomania
30.melnic codrutaradauti
29.Maria ProdanRomania
28.Lililiana MarinacheBucuresti
27.CABA IRINABucurestiSustin !
26.Catalin CiudoiuBrasov
25.ANA ALINA POPESCUValencia Spain
24.doina pinteaGlendale CA SUA
23.ALEXANDRUConstantaJustitia trebuie sa functioneze mai departe, doa asa se va curata tara de hoti
22.Anca ZamfirescuMinneapolis
21.Neamtu GheorgheArad
20.Maria EvaBistrita
19.Diaconescu NicoletaValcea
18.Elena CizerGermaniaSubscriu si mai mult, deocamdata, nu am ce adauga , dar, cind va fi cazul , o voi face. Scrisoarea este foarte bine intocmita.
17.viorel danutItalia
16.Janetta Toanca Lod Angeles
15.petre cameliaSibiu
14.Natalia GalisCaracal
NumeLocatieComentariu
13.TANASE GHEORGHEConstanta
12.Razvan Z.Bucuresti
11.chiaburu constantiniasi
10.rodica vasilachejaristea -vrancea
9.Titulescu GabrielaPloie?tiSus?inpentru viitorul nostru
8.Grigore CartianuBucure?ti
7.Cimpianu TudorCluj Napoca
6.Alexandru Sudi?oiuPetro?ani
5.Ionut B. Bucuresti
4.Maria MirinniRomaniaintr-adevar, lupta pt consolidarea statului de drept nu se termina niciodata
3.ADRIANA MITRUBAIA MARE
2.Paul TrifBoca Raton fl
1.Victor RaresLos Angeles, CAtotal de acord cu scrisoarea!
1| 2| 3| 4| 5|