Lupta anticoruptie nu a mai fost laudata de Casa Alba. Focalizarea pe stat de drept si democratie

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
05/24/2016

Casa Alba nu a mai laudat progresele Romaniei in lupta anticoruptie, asa cum o facea anterior dupa intalnirea cu un oficial roman, focalizandu-se acum in schimb pe reformele necesare intaririi statului de drept si democratiei care vor conduce la dezvoltare economica, reiese din comunicatul remis de Casa Alba dupa intalnirea dintre Vicepresedintele american Joe Biden si premierul Dacian Ciolos, pe data de 24 mai 2016.

Se pare ca partea romana nu a inteles mesajul, referirea la stat de drept si democratie, ca fundament pentru intarirea relatiei economice, lipsind din comunicatul de presa al Guvernului Romaniei dat publicitatii dupa intalnirea respectiva.

Vicepresedintele american Joe Biden a laudat "eforturile premierului Ciolos de a implementa reforme critice necesare guvernarii si statului de drept", se arata intr-un comunicat remis de Casa Alba.

"Doar progresul continuu in domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratica si economica a Romaniei si parteneriatul economic dintre Romania si Statele Unite ale Americii", se mai arata in acelasi comunicat.

De asemenea, acestia au vorbit despre componenta de securitate a Parneriatului Strategic, vicepresedintele Biden laudand Romania pentru contributia pe care o are in Afganistan si in coalitia impotriva ISIS.

Cei doi au discutat si despre importanta dezvoltarii sectorului energetic al Romaniei pentru securitatea energetica europeana si au notat necesitatea de a sprijini si accelera eforturile de reforma ale Republicii Moldova, afirma comunicatul Casei Albe.

 

"Schimbarea de limbaj a Casei Albe este substantiala, deoarece in acest comunicat nu se specifica absolut nimic despre lupta impotriva coruptiei, punandu-se in schimb accent pe reformele necesare intaririi statului de drept si democratiei", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

Pentru a intelege schimbarea de limbaj, in comunicatul din data de 28 septembrie 2015, dupa intalnirea dintre Vicepresedintele Biden si Presedintele Iohannis, Casa Alba spunea in comunicatul de presa urmatoarele:

"Vicepresedintele a salutat sprijinul Presedintelui Iohannis pentru anticoruptie si statul de drept ca mijloace de consolidare a securitatii nationale."

Inaintea intalnirii din luna septembrie 2015 dintre Vicepresedintele Biden si Presedintele Iohannis, Romanian Community Coalition, impreuna cu alte organizatii romano-americane, a insistat pe langa oficialii americani pentru ca subiectul "statului de drept" sa fie inclus in discutiile bilaterale cu partea romana, lucru care s-a intamplat.

"Faptul ca si de la nivelul Casei Albe se scoate in evidenta importanta consolidarii `statului de drept' in Romania este un semnal clar pentru toate institutiile din Romania. Anticoruptia este o componenta a unui stat de drept functional. Un stat de drept puternic include, insa, si o justitie independenta, respectarea libertatii presei, transparenta in actul guvernarii, aspecte unde mai sunt inca de facut progrese in Romania", a spus atunci Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

Romanian Community Coalition, alaturi de alte organizatii de marca ale comunitatii romano-americane au trimis Vicepresedintelui Joe Biden o scrisoare pe 26 septembrie in care i-au solicitat sa-l sprijine pe Presedintele Iohannis in intarirea statului de drept in Romania.

"Din moment ce statul de drept este o componenta a parteneriatului strategic, va rugam sa abordati in discutia cu presedintele Iohannis pasi concreti pe care Statele Unite ii pot face pentru a sprijini procesul de a asigura si proteja independenta sistemului judiciar, o guvernare transparenta si o presa libera in Romania", i-au cerut romanii-americani lui Joe Biden.

Reactia romanilor-americani a venit dupa ce au exista atacuri la libertatea presei, precum interventia ministrului de interne si vicepremier Gabriel Oprea, care a facut presiuni asupra conducerii TVR, pentru a nu fi difuzate stirile in care se vorbea despre plagiatul sau.

Romanian Community Coalition a scos in evidenta inca din septembrie anul trecut ca includerea "statului de drept" reprezinta o nuantare de limbaj a Statelor Unite atunci cand vorbesc despre justitia din Romania.

O analiza mai detaliata, facuta in septembrie, despre schimbarea de limbaj a SUA fata de situatia justiei din Romania poate fi gasita la adresa: Chris Terhes: "Constat o schimbare de ton a Statelor Unite atunci cand vine vorba despre anticoruptie si justitie".

Romanian Community Coalition a atras atentia inca din luna martie 2015 ca SUA reevalueaza justitia din Romania.

 

"Romanian Community Coalition a primit semnale inca de la inceputul anului 2014 ca in Romania au loc abuzuri si incalcari ale drepturilor omului in spatele asa-numitei lupte impotriva coruptiei, abuzuri confirmate in timp atat de investigatii paralele, cat si de hotarari judecatoresti. Aceste abuzuri s-au amplificat pe parcursul anului 2015 si 2016, ajungand in acest moment sa submineze separatia puterilor in stat, independenta justitiei si sa compromita institutiile desemnate sa lupte impotriva coruptiei.

Consecintele acestor abuzuri, insa, sunt extrem de grave si la nivel individual, vietile si familiilor multor oameni fiind distruse iremediabil pentru ca acestor persoane li s-au incalcat drepturi fundamentale pe perioada anchetei, lucru specific regimurilor totalitare si nu celor democratice.

Facem un apel tuturor institutiilor statului sa isi inteleaga rolul in democratie iar puterea si forta pe care o au sa si-o exercite cu responsabilitate. Orice abuz si incalcare a drepturilor omului comit le submineaza credibilitatea si se va intoarce impotriva lor in timp", a comentat Chris Terhes.

Romanian Community Coalition va continua sa monitorizeze respectarea drepturilor omului in Romania si va aduce la cunostinta oficialilor americani derapajele care se fac in Romania de la democratie si principiile statului de drept.

###