Cine sunt judecatorii care au dat 3 ani de inchisoare cu executare unei mame ce a furat mancare pentru fetita ei

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
07/09/2016

Judecatorii Dorel Matei si Bogdan Tudoran de la Curtea de Apel Bucuresti sunt cei care au condamnat-o la 3 ani de detentie pe Iordache Gheorghita, mama Anei Maria (9 ani), dupa ce in fond femeia fusese condamnata la 1 an cu suspendare pentru furt dintr-un magazin de mancare, rezulta din informatiile aflate pe portalul instantelor.

Cei doi judecatori au decis ca "aplica inculpatei pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare, ce se va executa in regim de detentie", se arata in minuta sedintei de judecata a Curtii de Apel Bucuresti din data de 26 februarie 2015, cand s-a dat pronuntarea in respectiva cauza penala.

Jud. Dorel Matei (stanga) si Bogdan Tudoran (dreapta). Foto luju.ro

In urma acestei decizii judecatoresti o fetita de 9 ani a ramas numai cu tatal ei bolnav si traiesc amandoi intr-o magazie darapanata, cu acoperisul spart, gata oricand sa se rastoarne peste ei.

Ana Maria a terminat clasa a III-a cu calificativul “foarte bine”, fiind apreciata de invatatoare si colegi.

Ea a spus ca, atunci cand se va face mare, ar dori sa se faca avocat sau medic veterinar, sa poata ajuta animalele.

"Eu mereu pe strazi vad caini maidanezi loviti si amarati, n-au ce manca, ca mine in unele zile, si mi se face mila", a spus Ana Maria.

Vorbind despre neajunsurile financiare si conditiile  improprii in care traieste, Ana Maria a spus ca nu le-a reprosat niciodata nimic parintilor.

"Am inteles de fiecare data, niciodata nu le-am reprosat ceva. Mi-au zis ca nu avem bani sa iti oferim, nu putem si am inteles", a spus aceasta.

De cand mama ii este intemnitata, Ana Maria este cea care are grija si de tatal ei. "El nu mai are putere. Eu trebuie sa-l incurajez, sa am grija de el", a spus fetita.

"Nu am luat decat mancare, salam, cascaval", a spus Iordache Gheorghita in fata camerei. "Am fost condamnata in lipsa la 3 ani. M-au luat de pe strada."

"Ea a vrut doar sa ma hraneasca si mi-a vrut binele, dar a facut un rau pentru ca a furat, nu a avut ce sa faca. A furat mancare, nimic altceva", a explicat Ana Maria gestul mamei sale de a fura din magazin sa o hraneasca.

Intrebata ce isi doreste, fetita a spus ca are doua dorinte “mai mici: “sa aiba o casa mai normala, nu magazia asta, si sa o am pe mama langa mine”.

Cazul a cutremurat atentia publica dupa ce, in seara zilei de 7 iulie, Ana Maria a scris in direct o scrisoare Presedintelui Klaus Iohannis prin care i-a cerut sa-i gratieze mama.

Administratia Prezidentiala a comunicat a doua zi, pe 8 iulie, postului Antena3 ca "presedintele Klaus Iohannis a dispus demararea verificarilor si a solicitat informatii de la institutii competente" referitoare la acest caz.

Intrega drama a acestei familii poate fi urmarita in clipurile postate la sfarsitul articolului.

Judecatorii Dorel Matei si Bogdan Tudoran au devenit celebri in tara dupa ce au admis o contestatie foarte controversata din partea DNA, in urma careia Mariana Rarinca, dupa ce a fost achitata definitiv, a fost rejudecata si condamnata la 2 ani inchisoare cu suspendare, dupa ce initial a stat 6 luni in arest preventiv.

Dorel Matei mai este cunoscut in sistem ca o persoana ce abuzeaza de pozitia pe care o are, avocati si persoane judecate plangandu-se ca acesta le incalca drepturi procesuale, le respinge probe in aparare sau ii amendeaza daca ii contesta actiunile considerate abuzive.

Judecatorul Dorel Matei mai e renumit si pentru faptul ca, in hotararile pe care le da, obisnuieste sa ironizeze ori sa sa atace personal judecatorul de fond pentru hotararile date.

De partea cealalta, judecatorul Bogdan Tudoran a primit in 2015 numai calificativul "bine" de la conducerea Curtii de Apel Bucuresti ca urmare a atitudinii nepotrivite din sala de judecata, "pentru ca nu ar studia in amanunt dosarele pe care le judeca si ca nivelul motivarilor hotararilor sale ar fi unul scazut", au declarat surse judiciate citate de Lumea Justitiei.

Romanian Community Coalition va solicita, in baza legii accesului la informatii de interes public, atat rechizitoriul cat si hotararile judecatoresti din fond si apel, pentru a putea evalua toate detaliile legate de acest caz.

Chris Terhes
Romanian Community Coalition