Seful misiunii EUPOL a cerut ca procurorul Bogdan Pirlog sa fie repatriat din Afganistan “de indata” deoarece este un “liability” pentru succesul Misiunii

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
08/16/2018

Bogdan Pirlog, procurorul militar care a participat la protestele din 10 august si s-a sesizat din oficiu cu privire la unele infractiuni pe care le-a vazut, in opinia lui, comise in piata, a fost expulzat din Afganistan pentru grave probleme de comportament, acesta devenind un "liability" pentru EUPOL, sustine Karl Ake Roghe intr-o scrisoare trimisa autoritatilor romane pe data de 11 iunie 2013.

Unul dintre conflictele dintre Bogdan Pirlog si misiunea EUPOL din Afganistan, dupa cum reiese din documentele care au intrat in posesia noastra, a pornit de la faptul ca acesta dorea sa isi ia zile de concediu medical in numar nelimitat, desi regulamentul prevedea ca are voie doar la 20 de astfel de zile pe an.

In decizia din 26 martie 2013, Karl Ake Roghe, comandantul misiunii EUPOL din Afganistan, ii respingerea cererea, declarand ca "orice zi de concediu medical a dl. Bogdan Pirlog care excede mai mult de 20 de zile in total, intr-o perioada de 12 luni de la momentul plecarii in misiune, va fi considerata zi neplatita".

"Fara a fi scris, membrii EUPOL pot cere clarificari cu privire la HR policy or anumite reglementari intr-un mod politicos si profesionist.

Dar, in orice moment si inainte de toate interesele personale, expertii detasati ai EUPOL trebuie sa considere ca reprezinta atat statul lor cat si Uniunea Europeana. Ca atare, este obligatia lor de a promova cele mai inalte standarde de comportament in timpul tuturor interactiunilor profesionale si sociale.

Modul in care domnul Pirlog a ales sa-si exprime interesele, in special comportamentul sau persistent inadecvat unui expert detasat, alegerea formularilor si atacurile personale impotriva colegilor nu indeplinesc cerintele de baza in acest sens.

Sa fie cat mai clar cu putinta: Nu voi lamuri alte acuzatii nefondate percepute ca un act de intimidare la adresa consilierilor EUPOL, HR sau oricarui alt membru al personalului care isi indeplineste indatoririle la maximul potentialului si abilitatilor sale.

Ii solicit domnului Pirlog sa se concentreze urgent asupra sarcinilor si datoriilor sale principale pentru a contribui la mandatul Misiunii, in loc sa creeze dispute privind interpretarea procedurilor si a drepturilor la concediul medical. În cazul nerespectarii acestor instructiuni, va fi luata in considerare o cerere de repatriere."

Pe data de 11 iunie 2013 comandantul Karl Ake Roghe revine cu o scrisoare, de data aceasta catre Adrian-Cristian Bratu, reprezentantul permanent al Romaniei la Uniunea Europeana, caruia ii cere sa-l repatrieze "de indata" pe Bogdan Pirlog.

"Suntem preocupati de comportamentul unui membru al personalului detasat, domnul Bogdan Ciprian Pirlog. Conduita sa a demonstrat o tendinta persistenta de comportament neprofesionist fata de colegii sai, in mod special refuzuri repetate de a urma instructiunile superiorilor sau, acesta demonstrand, de asemenea, o lipsa de intelegere a intereselor Misiunii intr-un mediu cu risc ridicat. Aceasta atitudine nu reflecta nici principiile profesioniste inalte, nici cele ale Planului operational pentru EUPOL Afganistan, nici asteptarile pe care Misiunea le are de la expertii detasati. 

Toate masurile manageriale si disciplinare, cum ar fi consilierea si emiterea unui avertisment final, nu l-au impiedicat pe domnul Pirlog sa-si urmareasca interesele personale intr-o maniera inacceptabila, facandu-l un "liability" pentru reputatia, managementul, eficienta operationala si mandatul misiunii", a scris Karl Ake Roghe.

Cateva dintre problemele create de Bogdan Pirlog in Afganistan, si mentionate de Karl Ake Roghe, includ:

Ianuarie 2012 - initierea unei investigatii disciplinare interne pe baza unei acuzatii false impotriva superiorului sau si a fostului sef responsabil cu statul de drept, deoarece cel din urma a ridicat problema comunicarii cu respect si politete catre un coleg afgan, care s-a simtit ofensat de Pirlog.

August 2012 - decizia intr-o investigatie disciplinara interna impotriva dl. Pirlog cu privire la alegatii de comportament neprofesionist - procedura a fost inchisa si nu s-a dat nici o sanctiune.

Octombrie 2012 - a inceput o lunga disputa cu departamentul HR al EUPOL cu privire la numarul de zile de concediu medical pe care si le poata lua. Pe scurt, domnului Pirlog i s-au dat 19 zile de concediu medical in 2011 si 20 de zile in 2012. Cu toate acestea, el a sustinut ca este indreptatit sa primeasca inca 34 de zile de concediu medical, deoarece nu ar exista o limita de concediu pentru expertii detasati, cu toate ca OPLAN stabileste o limita de 20 de zile de concediu medical pe an. 

Acest lucru a condus la o tensiune considerabila care a implicat, de asemenea, CPCC si EEAS, si nu a facut prea multe pentru a promova imaginea EUPOL.

Cu toate acestea, Misiunea l-a tratat pe dl. Pirlog intr-o maniera legala si respectabila. Cu toate acestea, desconsiderand nevoie pentru eficienta operationala, dl. Pirlog a continuat sa-si promoveze interesele personale in fata celor ale Misiunii, facand plangeri si acuzatii nefondate.

Noiembrie 2012 - In contextul mentionat anterior, dl. Pirlog a continuat sa conteste cu fermitate prevederile HR ale EUPOL, si a facut plangeri impotriva superiorului sau de atunci, doamna Cornelia Schneider si a consilierului juridic al EUPOL din cauza "procedurilor ilegale".

Decembrie 2012 – Bogdan Pirlog a formulat o alta plangere impotriva EUPOL HR deoarece a "nesocotit prevederile legale" ale OPLAN, in mod "ilegal" nedandu-i inca 34 de zile de concediu medical. In practica, acesta dorea sa aiba 54 de zile de concediu medical pe anul 2012.

Ianuarie - Februarie 2013 - Multiple cereri si plangeri cu privire la EUPOL HR facute de dl. Pirlog pentru a se actiona imediat sau sa se implice CPCC in problema mai sus mentionata (a zilelor de concediu de boala), deoarece HR a pregatit o balanta cu zilele de concediu cu care el nu a fost de acord.

22 februarie 2013 - instructiuni primite de dl. Pirlog de la Pieter Deelman, comandantul adjunct al misiunii, prin care i s-a spus ca cererile sale sunt luate serios in considerare, atata vreme cat timp sunt justificate, insa acesta trebuie sa se abtina de la a mai face acuzatii personale impotriva colegilor sai si sa-si adreseze interesele intr-o manifera politicoasa, obiectiva si respectabila.

20 martie 2013 - initierea unei investigastii disciplinare, inca in desfasurare, privind o eventuala incalcare a codului de comportament EUPOL in legatura cu o comunicare in care Mr. Pirlog se presupune ca a furnizat informatii false catre EULEX-Kosovo, cu potential de impact negativ asupra imaginii EUPOL.

26 martie 2013 - HoM decizie cu privire la mai multe cereri ale dl. Pirlog si transmiterea unui ultimatum catre acesta ca orice alte alegatii nefondate vor fi percepute ca un act de intimidare catre consilierii EUPOL, HR sau orice membrii ai personalului care isi fac datoria cat de bine pot, lucru care nu va fi tolerat. 

Prin aceasta comunicare i s-a cerut dl. Pirlog sa se focalizeze pe principalele sale indatoriri si perfomante pentru a putea contribui la mandatul Misiunii, in loc sa duca dispute cu privire la interpretarea procedurilor sau la zilele de concediu de boala. Mai mult, HoM a scos in evidenta ca in caz de nesupunere fata de aceste instructiuni, se va lua in considerare repatrierea acestuia. Aceasta decizia a fost, de asemenea, trimisa la punctului de contact al Romaneii de la EUPOL.

1 aprilie 2013 - initierea unei investigatii disciplinare interne cu privire la inregistrarea in secret, de catre dl. Pirlog, a conversatiilor vocale cu alti membrii din EUPOL si delapidare de fonduri publice date catre acesta fara autorizare, incluzand o camera de mana, o camera si aparat de inregistrare audio digitale oferite de catre ambasada Marii Britanii pentru a fi date omologilor afgani.

8 iunie 2013 - alt act de insubordonare grosiera a dl. Pirlog, care a refuzat sa participe la concluziile raportului sau de evaluare periodica, asa cum i-a fost cerut de catre superiori. In acest sens, dl. Pirlog a depus o plangere disciplinara si penala impotriva comandantului misiunii EUPOL, precum si o plangere disciplinara impotriva sefului de la departamentul "rule of law" si a consilierului juridic.

"Date fiind cele de mai sus, sper ca v-am oferit o privire de ansamblu cu privire la comportamentul imprevizibil si provocator al dl. Pirlog, care este o chestiune de ingrijorare considerare si-l face o sursa de tensiune continua in EUPOL din Afganistan.

Dat fiind ca acest lucru necesita o atentie deosebit de urgenta, credem ca nu avem alta posibilitate decat sa recomandam cu fermitate autoritatilor nationale responsabile repatrierea acestuia, daca este posibil, de indata", si-a concluzionat Karl Ake Roghe scrisoarea.

Odata repatriat, Bogdan Pirlog a actionat in instantele din Romania o multime de institutii europene fiind revoltat ca a fost repatriat. Vom reveni cu amanunte cu privire la actiunile sale in justitie.

Cu toate probleme create de Bogdan Pirlog in Afganistan, la fiecare misiune polistii romani au fost decorati de catre comandantul EUPOL pentru profesionalismul de care au dat dovada.

Cateva exemple aici:

https://evz.ro/cei-mai-buni-politisti-romani-din-afganistan-au-primit-medalia-eupol.html 

http://stiri.tvr.ro/politisti-romani-medaliati-la-kabul-de-catre-karl-ake-roghe--seful-eupol-afganistan_25102.html#view

"Frustrarea procurorului Bogdan Pirlog fata de politisti si jandarmi vine si din faptul ca acesta a fost expulzat din cadrul misiunii EUPOL si nu a fost decorat, asemenea altor politisti romani", ne-au spus surse din Parchetul General. 

Prezentam in continuare scrisorile trimise de catre Karl Ake Roghe autoritatilor romane cu privire la comportamentul inadecvat al procurorului Bogdan Pirlog.

Chris Terhes
Romanian Community Coalition

 

Scrisoare din martie 2013

Scrisoarea din iunie 2013