Sustine Angajamentul pentru combaterea coruptiei

06/12/2014
Despre Angajamentul pentru combaterea coruptiei

Update: Semneaza aceasta petitie pentru a cere PSD, UNPR, PPDD, UDMR si PC sa ridice imunitatea deputatului Titi Holban (UNPR)
 

Pe data de 12 iunie 2014 Romanian Community Coalition (Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei) a trimis o solicitare presedintilor tuturor partidelor parlamentare din Romania sa semneze un "Angajament pentru combaterea coruptiei", prin care sa se angajeze in fata electoratului roman si a partenerilor occidentali ca partidul pe care-l reprezinta este hotarat sa sprijine lupte impotriva coruptiei.

Acest angajament prevede ca partidele semnatare:

  1. Vor modificare pana la data de 1 iulie 2014 Regulamentul Camerei Deputatilor si al Senatului astfel incat votul pentru ridicarea imunitatii sa se faca la vedere si in termen de 48 de ore de la data primii solicitarii de catre autoritati.
  2. Isi asuma politic faptul ca vor vota in favoarea retinerii, arestarii preventive sau perchezitiei atunci cand acest lucru este cerut de catre autoritati.
  3. Vor vota la vedere, electronic, si dupa o dezbatere publica prealabila orice proiect de lege care are legatura cu lupta anticoruptie.
  4. Vor vota impotriva oricaror proiecte de lege care gratiaza coruptii, care reduc atributiile institutiilor de lupta anticoruptie sau reduc pedepsele pentru coruptie.
  5. Vor sustine si vota pentru initiative legislative care sprijina lupta anticoruptie.

Efecte

  1. Se elimina de facto imunitatea pentru parlamentarii acuzati de coruptie.
  2. Prin votul "la vedere", adica electronic, electoratul va putea sti exact daca alesul sau a votat sau nu pentru protejarea coruptilor din Parlament. Pana in acest moment sunt 8 parlamentari acuzati de coruptie care au fost protejati de justitie de votul colegilor lor din Parlament.
  3. Dezbaterea publica va evita o noua "marte neagra", cand s-a incercat modificarea unor legi anticoruptie peste noapte, pe ascuns.
  4. Coruptii nu vor fi gratiati. 

Update

Au semnat Angajamentul: Partidul Democrat Liberal (PDL), Partidul Noua Republica (PNR), Partidul Forta Civica (PFC), Partidul Miscarea Populara (PMP)

Au spus ca-l vor semna: Partidul National Liberal (PNL)

Au spus ca nu-l semneaza: Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR)

Inca nu si-au exprimat pozitia: PSD, PC, UNPR, PPDD